3 различни начина да се насладим на спанака

3 различни начина да се насладим на спанака
Canva

Хубавото на спанака е, че можем да му се наслаждаваме и през есента, при това по всевъзможни начини. Той е изключително полезна зелена зеленчукова култура, която е богата на витамини, минерали и антиоксиданти. Съдържа антиоксиданти като каротеноиди и флавоноиди, които помагат в борбата със свободните радикали в организма. Това може да помогне за намаляване на риска от различни хронични заболявания.

Високото съдържание на калий в спанака може да подпомогне нормалната сърдечна функция, като регулира кръвното налягане. Витамин A в спанака е важен за поддържането на здравето на очите и предотвратяване на различни проблеми със зрението.

Ето как можете да му се нсладите по 3 различни начина:

Спанак със зехтин и чесън:

Необходими продукти:

Голям пакет спанак

2 супени лъжици зехтин

3 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте и нарежете спанака. Загрейте зехтина в тиган на средно висока температура. Добавете чесъна и гответе за минута, докато стане ароматен. Добавете спанака и гответе, докато намалее като обем и омекне. Подправете със сол и черен пипер по вкус.

Спаначено-гъбен супичка:

Необходими продукти:

200 г пресен спанак, нарязан

150 г гъби, нарязани

1 глава лук, нарязана

1 супена лъжица зехтин

1 л зеленчуков бульон

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в голям съд и задушете лука до омекване. Добавете гъбите и ги задушете за още няколко минути. Прибавете спанака и задушете, докато омекне. Влейте зеленчуковия бульон и оставете да ври около 15 минути. Подправете със сол и черен пипер по вкус.

Плодово-спаначена салата:

Необходими проукти:

200 г пресен спанак

1 голяма ябълка, нарязана на тънки лъжички

1/2 чаша орехи, наситнени

1/4 чаша извара

2 супени лъжици балсамов оцет

1 супена лъжица мед

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Смесете спанака, ябълката и орехите в голяма купа. В малка купа смесете изварата, балсамовия оцет и меда. Полейте салатата с тази смес и добре я разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер по вкус.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay