05.05.2024 | 14:00
по статията работи: Jenite.bg
След великденските празници обикновено се оказваме с един тон яйца и козунаци у дома, които би било трудно да изядем преди да се рзвалят. Можем ли тогава да замразим остатъците от козунак? Отговорът е "да". Ето как да го направите правилно:
Охладете...
02.05.2024 | 18:00
по статията работи: Jenite.bg
Приготвянето на козунак наистина е изкуство и изисква известно майсторство. Ето някои от основните грешки, които хората допускат, когато пекат козунак:
Неправилно втасване: Един от най-често срещаните проблеми е недостатъчното втасване на тестото....
25.04.2024 | 18:00
по статията работи: Jenite.bg
Великденските празници са време за празнуване, събиране с любимите хора и наслаждаване на вкусни традиционни ястия. Но освен всичко останало - това е и време за забавление или поне можем да го превърнем в такова, докато приготвяме красиви яйца и...
24.04.2024 | 20:00
по статията работи: Jenite.bg
Обожаваме вкуса на ароматния козунак, който похапваме доволно всяка година по време на великдненските празници. Една от основните му съставки обаче е мляко, а добре знаем, че не всеки може или обича да го консумира. Затова днес ще разберем дали то...
12.04.2024 | 12:00
по статията работи: Jenite.bg
От тефтера на баба: Традиционна българска рецепта за козунак
Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великденските празници в България. Това е богато и ароматно изделие, което символизира тялото на Иисус Христос. Козунакът...
08.04.2024 | 16:00
по статията работи: Jenite.bg
"Готови сме за козунаци 2024!"С нов пост Линда Петкова "откри" сезона на сладките тестени изделия, типични за трапезата на Великден. Припомняме, че жената на Кирил Петков има малка сладкарница в центъра на София, в която предлага безглутенови...
09.04.2023 | 14:00
по статията работи: Jenite.bg
Вече е време да започнем да се подготвяме за Великден и не е никак лоша идея да направим един пробен козунак, преди да преминем към същинското месене на козунаци за празника.
Тази рецепта е за много лесен козунак, който няма да отнеме цял ден....
15.04.2020 | 17:00
по статията работи: Jenite.bg
Великден е само след няколко дни и вече е време да започнем със замесването на козунаците. Този козунак с квас, който ще ви предложим, трябва да втасва между 10 и 20 часа, така че задължително започнете с подготовката по-рано.
Необходими...
13.04.2020 | 17:00
по статията работи: Jenite.bg
Козунакът е едно от задължителните неща на великденската трапеза. Ето как да приготвите супер вкусен великденски козунак:
Необходими продукти:
Спрей за готвене или друга мазнина за намазване на съда
1 ч. мляко, леко затоплено
1/2 ч. захар
1/2...
Козунакът е най-традиционното ястие за Великден, затова ви представяме рецепта за вкусен домашен козунак.
Нужни са ви:
150 грама орхови ядки
100 грама стафиди
1 пакет локум
1 лимонова кора
1100 гр. брашно тип 500
100 мл. олио
100 гр. масло
1...
Миналата седмица ви показахме как да си направите малко по-нетрадиционна пролетна салата "Фатуш”, а днес е ред да ви дадем рецептата за още една великденска вкусотия, която със сигурност ще искате да опитате.Ден-два след Великден почти...
Ароматът на прясноизпечен козунак с примамлива захарна коричка е сред най-важните елементи на великденската трапеза, редом с боядисаните яйца. Днес ще ви разкрием как да си приготвите в домашни условия неповторимия тестен десерт, а в допълнение ще...
След като ви представихме някои от любимите ни ястия, традиционни за страните от Централна Европа, е време да обърнем внимание и на сладките изкушения, характерни за този регион. Започваме с един десерт, с чийто аромат са наситени всички словашки...
Тази година великденските празници бяха по-приятни от всякога. Слънчево и топло време, както и цели 6 почивни дни. Което пък означава повече време със семейството и близките. Напълно в контекста на християнските ценности и добродетели.Именно в този...
Винаги очакваме с особено нетърпение празниците, които свързваме със специални ястия. Великден се асоциира с варени яйца, каквито може би не консумираме в този вид много често и с пухкави козунаци, за чието приготвяне не намираме време през...
Ето, че настъпи дългоочакваната празничната седмица. Традицията повелява на трапезата за Великден да имаме пухкав козунак, а за Гергьовден е задължително печеното агне. Затова от кухнята на Dr. Oetker са ни приготвили вкусна и интересна изненада под...
Вероятно сте чували за прочутия милански козунак, който обикновено радва празнуващите по Коледа и Нова година. За съжаление, ако направите опит да си купите нещо подобно на българския пазар, вероятността да останете разочаровани е много голяма. Ето...
Козуначените кифлички са любими домашни сладости, които изискват по-скоео желание, отколкото опит, за да бъдат приготвени.Необходими продукти за 60 броя:600 г брашно½ ч. л. сол5 с. л. захар20 г мая2 яйца100 г меко масло250 мл прясно мляко1 с....
Подгответе отрано плана за Великденската трапеза. В края на седмицата, когато вече ще е позволено и на постещите да хапнат месце, заедно със сп. Меню ще ви предложим рецепта за вкусно агнешко, но сега да помислим за основното на деня преди Великден...